gázszerelő

Gázszerelés Budapest, gázszerelő - Péter Segít

Gázszerelés Budapest, gázszerelő - Péter Segít

Tuti tippek, hogy ne szökjön ki a meleg

2022. március 03. - Fűtésszerelés Péter

Tuti tippek, hogy ne szökjön ki a meleg

 

Köztudott, hogy kis hazánkban októbertől áprilisig datálódik a fűtési szezon, és ebben az időszakban a legjelentősebb rezsielem bizony a melegítési tarifa. Bár szerencsére már a tavasz kapujában ácsorgunk, azért összegyűjtöttünk néhány garantált útmutatást, ami rögtön két legyet üt egy csapásra, hiszen a meleget is bent tartja a házban, és a pénzt is a pénztárcánkban. Nézzük a spórolási dupla dinamitot, hogy jövőre nagyot robbanthassunk!

Roppant fontos, mondhatni kardinális komponense a kérdéskörnek a tető. Ez az egyik legnagyobb, összefüggő felület, ahol folyamatosan képes elillanni a meleg, így a tetőszigetelés mindenképpen egy lényeges bázispontja a témának. Itt hagyunk egy viszonylag könnyen kivitelezhető kontrollmódszert az ügy kivizsgálása kapcsán: érdemes megfigyelni a tetőt egy kiadósabb hóesés után, amikor még nem olvad odakint. Ha a tetőről secperc alatt eltűnik a hó, akkor a szigetelés sajnos hagy némi kívánnivalót maga után, és ha nem csupán kifele szeretne fűteni, kedves olvasó, akkor bizony itt az ideje elgondolkodni a tetőszigetelés menetén! Egy másik releváns tényezője a topiknak, az ablakok védelme. Persze itt is mérvadó a szigetelés, de most kifejezetten a redőnyök csodájára szeretnénk kitérni. Valószínűleg nem is gondolnánk, de ez a sötétítő szegmens optimális használattal sok pénzt megtakaríthat nekünk. Amennyiben este, a legnagyobb hidegben lehúzzuk, egy plusz védelmi réteget adva ezzel házunknak, napsütésben viszont épp ellenkezőleg felhúzzuk, és engedjük, hogy átjárja a napfény melege a lakást, akkor akár 5-10 százalékos spórolást is beiktathatunk a mindennapjainkba.

Mit tehetünk még?
Nem árt megjegyezni, hogy egyetlen fokkal alacsonyabb hőfok már körülbelül 5-7 százalékos megtakarítási rátát eredményez, ami azért cseppet sem elhanyagolható, de a programozható termosztátok is a dolog nagymesterei lehetnek, amennyiben jól alkalmazzuk őket. Figyeljünk rá, hogy amikor nem vagyunk otthon, esetleg nem használunk egy-egy helyiséget, akkor ne fűtsünk feleslegesen! Viszont azt tartsuk szem előtt azért a napi értékek tekintetében, hogy kerüljük a 2-4 fokos differenciánál nagyobb eltéréseket, mert a túlzott felfűtés is gazdaságtalan melegítést eredményez. A legnagyobb mumus pedig, amit szeretnénk kihangsúlyozni, a szellőztetés. Egyszerűen nem sajátítottuk el a téli szellőztetés kultúráját, és rosszul csináljuk. Bármennyire is azt érezzük, hogy a folyamatosan kicsit lebuktatott ablak a logikus lépés, nem az, hiszen csak azt érjük el vele, hogy a meleg szépen lassan kiszivárog rajta. Egy-két perces nagyra tárt ablakkal viszont biztosíthatunk egy gyors levegőcserét, és mellé akár 15 százalékos megtakarítást is. És hát a végére hagytuk az elavult fűtési rendszer cseréjének potenciálját, ugyanis nagyon sokat lehet spórolni egy modernebb, jobb hatásfokú kazánnal és újabb radiátorokkal is.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gazszerelesbudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr5117770772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása